Šokující pravda o sójovém mléku a o sóji vůbec

Sójové mléko je jednou z potravin, kterou má jistě většina z nás spojenou se zdravou výživou. Vždyť se také často prodává v prodejnách zdravé výživy a všude se o ní píše jako o zdravé a výživné potravině. Sójové výrobky bývají zvláště doporučovány pro ženy po čtyřicítce s odůvodněním, že mírní nepříjemné příznaky klimakteria. Existuje i sušené sójové mléko pro miminka, která nejsou kojená a nesnášejí kravské mléko. Kromě toho různé přísady ze sóje jako je sójový lecitin, emulgátor apod. obsahuje velké množství průmyslově vyrobených pokrmů.

Já jsem také tato fakta odjakživa čítávala a byla jsem přesvědčena o pozitivních účincích sóje na zdraví. Když se u mne objevily klimakterické potíže, kupovala jsem si pravidelně kromě sójového mléka, jogurtu a tofu i preparáty obsahující výtažky ze sóji, například Sarapis Sója. Ten je přece při hormonální nerovnováze doporučován i lékaři! Navíc je sója údajně ještě výborným zdrojem kvalitních bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a je bohatá na vícekrát nenasycené mastné kyseliny. Také má pomáhat předcházet osteoporóze, rakovině a srdečním onemocněním. No zkrátka jsem byla přesvědčená, že dávám svému tělu něco suprovního.

Jaké bylo moje překvapení, když jsem se nedávno dozvěděla pravý opak!

„To přece nemůže být pravda!“, napadlo mě. Ale toto tvrzení na mě za pár dní náhodou vykouklo i z dalšího velmi důvěryhodného zdroje. Začala jsem se o to vážně zajímat. A zjistila jsem, že sója je opravdu pro naše zdraví nebezpečná. Více, než bychom tušili. A já mám prostě potřebu to všechno vykřičet do světa, ať se o tom všichni dozvědí.

Podle amerických studií sója nejenže zdraví neprospívá, nýbrž dokonce silně porušuje hormonální rovnováhu a tím je pro zdraví velmi nebezpečná.

Proč její používání tedy nezakážou? No jo, ona neškodí našemu zdraví hned, ale až po delším užívání. Takže člověka pak většinou ani nenapadne, aby své zdravotní problémy dával se sójou dohromady.

Nejlépe, když začnu od začátku. Bude to trochu odborné, ale chci vám to vysvětlit podrobně, ať si ujasníte souvislosti.

Sójové boby, stejně jako mnoho jiných plodin a rostlin, obsahují fytoestrogeny. Tento název vznikl spojením předpony fyto-, z řeckého slova phyton = rostlina a estrogeny. Estrogeny jsou pohlavní hormony. Nejdůležitější fytoestrogeny v sójových bobech jsou isoflavonoidy genistin a daidzin. Fytoestrogeny jsou tedy přírodní rostlinné sloučeniny, které jsou podobné lidským estrogenům. Pro náš hormonální systém jsou to ale cizorodé látky, stejně jako syntetické napodobeniny hormonů z produkce farmaceutického průmyslu, obsažené například v hormonální antikoncepci. A bohužel v našem těle páchají neplechu.

Pro vysvětlení uvedu konkrétně několik faktů, které jsou podloženy nezávislými medicínskými studiemi:

  • Doposud se nepodařilo dostatečně doložit, že fytoestrogeny ze sóji mají opravdu léčivé účinky, ať už se jedná o potíže v klimakteriu, o osteoporózu nebo o srdeční onemocnění. V jedné studii dostávaly ženy ve věku od 45 do 60 let po dobu dvou let buď preparáty s výtažky ze sóji (122 žen) nebo placebo (126 žen). Výsledky byly zklamáním. Ženy, které braly tablety s výtažky ze sóji na tom nebyly vůbec lépe, dokonce trpěly častěji návaly a osteoporózou, než ženy, které braly placebo. 1)
  • Bylo zjištěno, že genistin a daidzin ze sóji již v nízkých dávkách negativně ovlivňují syntézu hormonů štítné žlázy. Proto nepřekvapuje, že užívání sóji vede jak u hlodavců, tak i u kojenců, kteří byli krmeni sójovým mlékem, ke vzniku strumy! 2)
  • Konzumování sóje zvyšuje u lidí riziko nedostatku železa. Čínští budhisté, kteří ve stravě nahradili maso sójovými produkty, konzumují sice podobné množství železa, jako nevegetariáni, přesto byla jejich hladina železa o polovinu menší. 3)
  • Existuje mnoho dokumentovaných případů úmrtí nebo vážných onemocnění kojenců, kteří byli krmeni výhradně sójovým mlékem. 4), 5), 6), 7) U mnoha dětí, které jako kojenci často pily sójové mléko, jsou známy případy předčasné puberty: Dívkám ve věku 2–10ti let rostou prsa a ochlupení. 8), 9), 10)
  • Bylo prokázáno, že tofu způsobuje zmenšení mozku a také snižuje výkon mozku! K tomuto neuvěřitelnému výsledku přišli vědci po prozkoumání dat 8.000 účastníků, z nichž někteří byli i obdukováni. Je to tím, že estrogeny mají vliv na správné fungování mozku. Tento efekt se projevil už při pravidelné konzumaci dvou porcí tofu za týden. 11), 12) Jiná studie z Indonésie potvrdila, že konzumace tofu zvyšuje výskyt demence. 13)
  • Pozor pánové! Konzumace sóji snižuje u mužů hladinu testosteronu. To může vést až k erektilní dysfunkci, tedy k impotenci! Ke stejnému výsledku došlo i mnoho klinických studií. 14), 15) Tofu a jiné sójové produkty dokonce tradičně hrají roli v klášterech, jelikož mnichům, žijícím v celibátu, snižují pohlavní pud 16).
  • Jedině silně a dlouho fermentované sójové produkty, jako je miso nebo sójová pasta jsou snad pro člověka vhodné ke konzumaci 17).

Ale proč tedy je sója a sójové výrobky všude propagovány? Proč se sójové výrobky prodávají v obchodech se zdravou výživou a ve vegetariánských koutcích všech velkých samoobsluh? Proč je sója součásti různých produktů pro ženy v přechodu? Přece  existují i lékařské studie, které dokazují pozitivní vliv sóje na lidské zdraví! To je fakt divné. Jak je to vlastně???

Studie dokazující pozitivní vliv sóje na lidské zdraví jsou financovány americkými zájmovými svazy sójového průmyslu, např. SOYJOY®.

V USA, což je největší světový producent sóji, je podle oficiálních údajů přes 94 procent sóji genově manipulováno. 18) Tato sója je pak extrémně levná a používá se především jako krmivo pro veškerá hospodářská zvířata. Samozřejmě i u nás v Evropě. Ano, v Evropě se sice genově manipulovaná sója nesmí pěstovat a ani se nesmí prodávat potraviny vyrobené z genově manipulovaných bobů, ale naše krávy, prasata a kuřata dovezenou genově upravenou sóju zkrmují ve velkém. A jejich maso a mléko se ani nemusí značit. 19) Také produkce sójových výrobků, jako je sójový olej, sójový lecitin, sójový protein, tofu, sójové párky, potravinové doplňky atd. je velmi levná. Přídavné látky ze sóji (lecitin apod.) najdeme ve velmi mnoha zpracovaných produktech. V téměř všem, co jíme. Je to prostě velký byznys. Stojí za tím zájmy velkých firem, jako je například Monsanto. A tyto firmy si sójovým byznysem vydělávají obrovské peníze. Tak je to.

Ještě máte chuť si dát tofu, sójové mléko nebo jogurt? Mně teda úplně přešla. Nechci ani jíst jogurty a sýry z mléka, které pocházejí z krávy, která byla živena genově manipulovanou sójou. Ale to je téma pro další článek. Určitě k tomu ještě něco napíšu.

1) Levis S et al. (2011): Soy Isoflavones in the Prevention of Menopausal Bone Loss and Menopausal Symptoms. Arch Intern Med. 171(15), 1363-1369, doi:10.1001/archinternmed.2011.330. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21824950

2) Doerge DR, Sheehan DM: Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones. Environmental Health Perspectives 2002/110/S.349-353

3) Shaw NS et al: A vegetarian diet rich in soybean products compromises iron status in young students. Journal of Nutrition 1995/125/S.212-219 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=A+vegetarian+diet+rich+in+soybean+products+compromises

4) Anil M et al: Hypokalzämische Tetanie bei alternativer Sojamilch-Ernährung in den ersten Lebensmonaten. Klinische Pädiatrie 1996/208/S.323-326

5) Bundesinstitut für Risikobewertung: Säuglingsnahrung aus Sojaeiweiß ist kein Ersatz für Kuhmilchprodukte. Stellungnahme Nr.043 vom 21.05.07

6) Carvalho NF et al: Severe nutritional deficiencies in toddlers resulting from health food milk alternatives. Pediatrics 2001/107/S.E46

7) Cochrane WA et al: Superior hemorrhagic polioencephalitis (Wernicke´s Disease) occuring in an infant – probably due to thiamine deficiency from use of a soya bean product. Pediatrics 1961/28/S.771-777

8) Ferry RJ: Precocious pseudopuberty. www.emedicine.com/ped/topic2634.htm, Stand Juli 2008

9) Fortes EM et al: High intake of phytoestrogens and precocious thelarche: case report with possible correlation. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia e Metabologia 2007/51/500-503

10)Partsch HJ, Sippell WG: Pathogenesis and epidemiology of precocious puberty. Human Reproduction Update 2001/7/ S.292-302

11) Lund TD et al: Visual spatial memory is enhanced in female rats (but inhibited in males) by dietary soy phytoestrogens. BMC Neuroscience 2001/2:e20

12) White LR et al: Brain aging and midlife tofu consumption. Journal of the American College of Nutrition 2000/19/S.242-255 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10763906

13) Hogervorst E et al: High tofu intake is associated with worse memory in elderly Indonesian men and women. Dementia and Geriatric Cognitive Disorders 2008/26/S.50-57

14) Siepmann T1, Roofeh J, Kiefer FW, Edelson DG.: Hypogonadism and erectile dysfunction associated with soy product consumption. Nutrition, 2011 Jul-Aug;27(7-8):859-62. doi: 10.1016/j.nut.2010.10.018. Epub 2011 Feb 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21353476

15) Dillingham BL1, McVeigh BL, Lampe JW, Duncan AM.: Soy protein isolates of varying isoflavone content exert minor effects on serum reproductive hormones in healthy young men. Journal of Nutrition 2005 Mar;135(3):584-91. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735098

16) Fallon S, Enig M: Soy alert – tragedy and hype. Nexus Magazine 2000/H.

Naďa Nezamová
Mou vášní jsou léčivé byliny, alternativní medicína a anti-aging. Po čtyřicítce jsem začala trpět různými problémy spojenými s přechodem. Pomocí přírodní medicíny se mi podařilo uvést své tělo znovu do rovnováhy. Ukazuji ženám, že existují alternativy k syntetickým hormonům, a že ne vždy je nutný chirurgický zákrok. I po padesátce se můžete cítit svěží a plné energie. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.